Prihlásiť sa

Správa účtu

Zľava na prvý nákup na Donga.sk 4 € *

* Zľavu môžete uplatniť na objednávku nad 30 €
 
 

Ako vybrať tapetu a fototapetu do spálne

Ako zútulniť svoju spálňu a vytvoriť z nej ideálne miesto pre odpočinok? Ozdobte jej steny tapetou, ktorá miestnosť zútulní a spríjemnia. Poradíme vám, ako vybrať tapetu do spálne, aký typ zvoliť a na čo nezabudnúť pred samotným tapetovaním.

Prečo umiestniť tapety na stenu spálne?

Vhodne zvolené tapety a fototapety dokážu aj obyčajnú miestnosť premeniť na relaxačnú zónu. Interiéru dodajú potrebnú originalitu a eleganciu. Zároveň sa dajú skvele kombinovať s ostatným vybavením spálne, bytovým textilom a správne zvolené farby a vzory dokážu opticky zväčšiť alebo naopak zútulniť celú miestnosť.

V spálni sa tapety skvele hodí k ozdobenie steny za čelom postele alebo k optickému rozdelenie miestnosti. Ak spálňu používate tiež ako pracovňu, môžete oba priestory viditeľne oddeliť pomocou tapety.

Nemožno opomienout aj ďalšie, naskrz praktické vlastnosti tapiet. V spálni oceníte ich čiastočné tepelné a zvukové izolačné schopnosti. Navyše s nimi jednoducho skryjete nerovnosti a prípadné praskliny na stene.

Výber tapety na stenu

Ako postupovať pri výbere tapety na stenu? Ak už viete, ktorú miestnosť chcete tapetovať, ujasnite si tiež, čo konkrétne od tapiet očakávate. Hľadáte len okrasnú dekoráciu na stenu, alebo vám záleží aj na vlastnostiach tapety, ako je napríklad mechanická odolnosť, umývateľnosť alebo schopnosť izolovať teplo a zvuk?

Prečítajte si tiež:

Aký je rozdiel medzi tapetou a fototapety?

Tapety patrí ku klasike – spoľahlivo skrášlia steny, prípadne i strop interiéru, a zároveň zakryjú prípadné nerovnosti a praskliny. Ak zvolíte jednofarebné tapety bez vzoru, vaša návšteva je ľahko zamení za klasickú maľbu. Vybrať si ale môžete tiež z nepreberného množstva vzorov, ktoré imitujú prírodné materiály, alebo sú inšpirované geometrickými či zámockými motívmi.

Fototapety sú o niečo špecifickejšie – zdobia ich totiž veľkoformátový obrazový motív, vďaka ktorému pôsobí veľmi realisticky. Sprostredkujú vám tak napríklad výhľad na oceán, zasnežené vrcholky hôr alebo Eiffelovu vežu.

Rozdiel medzi tapetou a fototapety tkvie tiež v materiáli. Kým tapety môžu byť vliesové, vinylové, papierové alebo textilné, fototapety sa tlačia buď na papierový, alebo vliesový podklad.

A aby toho nebolo málo, interiér spoľahlivo oživí tiež fototapety na dvere, ktoré sa vyrába v štandardizovanej veľkosť 211 × 91 cm.

fototapeta na dvere fototapeta na dvere

Ako vybrať tapety do spálne

Spálňa je miestom, kde sa venujete relaxu a kde čerpáte energiu do ďalšieho dňa. Zariadenie miestnosti má pritom veľký vplyv na to, či sa v nej budete cítiť príjemne a uvoľnene. Zohľadnite to nielen pri výbere farieb, ale taktiež materiálu tapety – napríklad textilné tapety pôsobí hrejivo, mäkko a luxusne.

Okrem estetického hľadiska zohľadnite tiež vlastnosti konkrétneho druhu tapety – vliesové, vinylové, papierové aj textilné tapety majú svoje klady aj zápory.

A ako vybrať fototapetu do spálne? S ohľadom na výrazný obrazový motív si dôkladne premyslite, či sa hodí k existujúcemu zariadenie miestnosti, ako bude na stene vyzerať a či sa vám čoskoro neopozerá.

Čo všetko teda pri výbere tapiet do spálne zohľadniť?

  • Druh tapety a fototapety
  • Vlastnosti tapiet
  • Veľkosť miestnosti
  • Existujúce zariadenia miestnosti
  • náročnosť tapetovanie
  • Typ podkladu

Aký druh tapiet zvoliť?

Vliesové, alebo vinylové? Papierové, alebo textilné? Ktoré tapety umiestniť na steny spálne? Prečítajte si, ako sa od seba jednotlivé druhy tapiet líšia a do ktorej miestnosti sa hodia.

Vliesové tapety

Vliesové tapety sa hodia do väčšiny miestností v byte. Tvorí je netkaná textília z lisovaných buničitých a syntetických vlákien, ktoré sú nepravidelne usporiadané. Ich štruktúra im prepožičiava väčšinu užitočných vlastností, ako je umývateľnosť, rozmerová stálosť a mechanická odolnosť voči oteru a poškodeniu.

Vhodné vliesové tapety do spálne:

vliesová tapeta do spálne vliesová tapeta do spálne vliesová tapeta do spálne

Vinylové tapety

Vinylové tapety nájdu využitie predovšetkým v miestnostiach s vyššou vlhkosťou, ako je kuchyňa alebo kúpeľňa. Vrchná vrstva z umelej hmoty totiž odolá vode, pare aj mastnote a navyše sa dá ľahko umyť handrou namočenou vo vode s kvapkou jari. Tapety z vinylu samozrejme oceníte aj v spálni - obstojne izolujú teplo i zvuk a navyše skvele zakryjú aj väčšie nerovnosti a praskliny.

Vhodné vinylové tapety do spálne:

vinylová tapeta do spálne vinylová tapeta do spálne vinylová tapeta do spálne

Papierové tapety

Tradičné papierové tapety sa tešia obľube predovšetkým vďaka svojej nízkej cene, ktorá vám umožňuje meniť podobu svojich múrov, bez vás to zruinovalo. Na druhú stranu musíte počítať s niekoľkými nevýhodami, ako je nižšia odolnosť, náchylnosť k prevlhnutiu, zložitejšie manipulácie a rozmerová nestálosť pri lepení aj ich horšie odstraňovanie. Inštalovať by sa nemali na múry, ktoré vlhne alebo ktoré majú na sebe praskliny.

Textilné tapety

Túžite po niečom jedinečnom a luxusným? Vyskúšajte dekoratívne textilné tapety, ktoré sú tvorené papierovým alebo vliesovým podkladom a vrchnou textilnou vrstvou z nití, šnúrok, lyka alebo plsti.

Okrem luxusného vzhľadu sa pýši dobrými tepelno a zvukovo izolačnými schopnosťami. Sú tiež tvarovo stále a nehrozí, že by sa zmršťovala alebo naťahovali. Údržbu tapiet možno vykonávať opatrným přeluxováním alebo pritláčaním mierne vlhkou handričkou.

Vlastnosti tapety do spálne

  • Mechanicky odolné tapety budú aj po rokoch vyzerať stále rovnako. Odolajú oteru i poškrabaniu.
  • Umývateľná tapeta stačí v prípade zašpinenia utrieť navlhčenou handričkou alebo hubkou.
  • Priedušná tapeta sa hodia do miestností s vyššou vlhkosťou vzduchu, pretože predchádza vzniku plesní.
  • Pretierateľné tapetu si môžete dotvoriť podľa vlastnej fantázie, a to pomocou farebného náteru. Dobre izoluje teplo aj zvuk a navyše je čiastočne umývateľná.
  • Svetlostálu tapetu oceníte najmä v slnečných izbách, kde by obyčajné tapety časom vybledli.
  • Samolepiace tapetu na stenu spálne nalepíte ľahko a behom pár minút.

Farba a vzor tapiet

Spálňu by ste mali ladiť do jemných, tlmených farieb, ktoré pôsobia príjemným, upokojujúcim dojmom. Myslite na to tiež pri výbere tapiet a stavte na osvedčené odtiene farieb, ako je béžová, jemne zelená, svetlo fialová alebo ružová, a naopak sa vyhnite tmavým a príliš sýtym farbám, ktoré pôsobia rušivo.

To isté platí pre výber vzorov a motívov – dbajte na to, aby neboli príliš výrazné a neodvádzali vašu pozornosť. Za čelom postele sa vynímajú tapety sa zámockým alebo kvetinovým motívom. Naproti posteli umiestnite fototapety s motívom lesa, morské pláže alebo pole rozkvitnutých levanduľou.

Štýl tapiet a fototapiet

Sťahujete sa do nového bytu a spálňu zariaďujete doslova od podlahy? Využite toho, že vhodne zvolenej tapety a fototapety dokážu interiéru vdýchnuť osobitý štýl a vyberte si tie pravé.

Chystáte sa tapetovať už zariadenou spálni? Snažte sa tapetu či fototapetu vkusne zladiť so zvyškom interiéru – inšpirujte sa použitými farbami, vzormi i materiály.

Koľko času chcete venovať tapetovanie?

Každý druh tapiet vyžaduje trochu iný postup pri ich inštalácii na stenu miestnosti. Prečítajte si podrobný návod, ako lepiť tapety na stenu.

Lepenie vliesových tapiet

Inštalovať vliesové tapety na stenu spálne zvládnete ľavou zadnou. Na stenu najprv nanesiete lepidlo, na ktoré potom prikladáte jednotlivé pruhy tapety. Odstránenie vliesových tapiet je možno ešte jednoduchšie – strhnete je jednoducho za sucha a ak chcete, môžete rovno začať znova tapetovať.

Lepenie papierových tapiet

Papierové tapety sú najmenej vďačné, pokiaľ ide o ich inštaláciu i následné odstraňovanie. Lepidlo je potrebné naniesť nielen na stenu, ale aj na samotnú tapetu. Až vás papierové tapety omrzí, odstránite ich za pomocou horúcej vody, do ktorej nezabudnite pridať odstraňovač tapiet – výrazne vám uľahčia prácu.

Lepenie vinylových tapiet

Väčšina vinylových tapiet má papierový podklad, preto sa lepí obdobne ako tapety papierové. Narozdiel od nich sa ale oveľa ľahšie zo steny strhávajú. V niektorých prípadoch sa dokonca stačí zbaviť len vrchnej vrstvy a spodnú využiť ako vrstvu podkladovú pre inštaláciu novej tapety.

Prečítajte si tiež: Ako odstrániť staré tapety zo steny.

Aký typ podkladu budete tapetovať?

Uľahčite si tapetovanie tým, že si najprv dôkladne pripravíte podklad, na ktorý budete tapety lepiť. Ako na to? Najskôr vykonajte jednoduchý test, ktorý odhalí, aká je savosť daného podkladu.

Ako test vykonať? Na stenu štetcom alebo rozprašovačom nastriekajte vodu. Ak je nasiakavosť povrchu dobrá, základová plocha pod vplyvom vody zmení po krátkom čase farbu. Ak je nasiakavosť príliš vysoká, plocha rýchlo stmavne.

  • Nesavý podklad stačí pred tapetovaním očistiť a odmastiť. Jedná sa napríklad o povrch z umakartu, skla alebo rôzne pevné dosky.
  • Savý podklad je potrebné pred tapetovaním ošetriť hĺbkovým penetračným náterom a počkať aspoň 6 hodín. Jedná sa typicky o sadrokartónové dosky alebo omietku.

Prečítajte si tiež: Ako a prečo penetrovať múru pred tapetovaním. 

Tapety do spálne: Inšpirácia

Stále neviete, aké tapety vybrať do spálne? Inšpirujte sa našimi tipmi na tapety do spálne:

tapeta do spálne tapeta do spálne tapeta do spálne

Fototapety do obývačky: Inšpirácia

Naše tipy vám pomôžu vybrať vhodné fototapety do spálne:

  • Fototapety s motívom prírody a krajiny vás po náročnom dni upokojí a dodajú vám energiu. Užite si výhľad na zasnežené vrcholky hôr, morskú pláž alebo jesenne sfarbený les. Vďaka realistické fototapete budete mať kúsok prírody doslova na dosah ruky.
  • Fototapety s motívom veľkomesta vás prenesú do samého centra Paríža, Londýna alebo New Yorku, bez toho aby ste sa museli zdvihnúť z postele. No povedzte, kto by doma nechcel mať výhľad na Eiffelovku?
  • Fototapety s motívom kvetín pôsobí romanticky a spálňu spoľahlivo zútulnia. Obklopte si červenými ružami, fialkovými levanduľou alebo rozkvitnutými čerešňovými kvetmi.
fototapeta do spálne fototapeta do spálne fototapeta do spálne

Už viete, ako vybrať tapety do spálne a aký typ zvoliť? Ak sa chystáte tapetovať aj ďalšie miestnosti svojho bytu, prečítajte si aj ďalšie články s radami a tipy. Alebo nám napíšte a my vám s výberom radi poradíme. 

Prečítajte si tiež:


Tovar bol vložený do košíka