Zariaďovanie novej kuchyne vyžaduje precízne plánovanie. Jedine tak predídete fatálnym chybám, ktoré by vás vo výsledku stáli množstvo zbytočného času a peňazí navyše. Ktoré chyby v zariaďovaní kuchyne patria k tým najčastejším a ako sa im vyvarovať?
Správne rozvrhnutie rozvodov
Rozvrhnutie kuchyne sa do značnej miery odvíja od rozvrhnutia rozvodov vody, odpadu a elektriny. Ak v tejto fáze urobíte chybu, budete sa neskôr chytať za hlavu. Na čo si teda dať pozor?
- Prívod plynu treba umiestniť tak, aby bol hneď pri varnej doske, prípadne rúre.
- Odpadové rúrky a prívod vody musia ústiť v mieste drezu, prípadne pri umývačke riadu.
- Rozvody elektriny riešte tak, aby zásuvky boli dobre prístupné a aby konkrétna kabeláž viedla priamo k spotrebičom.
Zlá ergonómia kuchyne
V každej kuchyni sa nachádza zóna skladovania, umývania a varenia, ktoré by mali byť optimálne rozmiestnené a logicky na seba nadväzovať. Takzvaný pracovný trojuholník stanovuje pravidlá pre ideálne vzdialenosti medzi chladničkou, kuchynským drezom a sporákom. Práve pri rozmiestňovaní zón ale dochádza k častým chybám, ktoré sťažujú pohyb v kuchyni a prípravu jedla.
- Často sa zabúda na manipulačný priestor vedľa sporáka a rúry, kam potrebujeme odkladať horúci riad.
- Pracovná plocha medzi jednotlivými zónami býva často nedostatočná. Tento problém je možné vyriešiť pridaním kuchynského ostrovčeka.
- V projektoch sa občas stretnete so zlým umiestnením varnej dosky, ktorá sa nachádza príliš ďaleko od ostatných zón. To vedie k tomu, že s horúcimi hrncami prekonávate zbytočne dlhú vzdialenosť.
- Častým prehreškom je umiestnenie chladničky vedľa sporáka či rúry. V takom prípade na seba chlad a horúco vzájomne pôsobia, čo vedie k vyššej spotrebe energie. Navyše chladnička znižuje teplotu varnej dosky a rúry, preto vám varenie potrvá dlhšie.
- Máte drez bezprostredne vedľa varnej dosky? Ani to nie je ideálne. Medzi zónou umývania a varenia by mal zostať priestor so šírkou aspoň 60 cm.
Malý pracovný priestor v kuchyni
Všeobecne platí, že minimálna pracovná plocha po stranách varnej dosky a drezu by mala byť široká 60–90 centimetrov. Všetko, čo nepotrebujete mať nutne položené na pracovnej doske, uložte do skriniek alebo dajte na poličku. Na drobnosti a pomôcky použite závesný systém.
Minimum úložného priestoru
Miesta na uskladnenie riadu, pomôcok na varenie alebo potravín nie je nikdy dosť. Myslite na to skôr, než vám spotrebiče zaplnia pracovnú plochu, a pokojne sa dopredu poraďte s odborníkom v kuchynskom štúdiu.
Nedostatok úložného priestoru je možné riešiť napríklad tým, že využijete horné priestory a skrinky až po strop. Alebo investujte do spotrebičov, ktoré zastanú hneď niekoľko funkcií naraz, čím ušetríte miesto v kuchyni.
Chýbajúca špajza v kuchyni
S nedostatkom miesta súvisí aj chýbajúca alebo príliš malá špajza. Práve ona pritom predstavuje ideálne miesto na skladovanie trvanlivých potravín a zavarenín, ale aj ovocie a zeleniny. Ak ju v byte či dome nemáte kam umiestniť, môžete ju nahradiť potravinovou skriňou, ktorá pojme všetky vaše zásoby, dózy a zaváracie poháre.
Nevyhovujúca výška dosky a umiestnenie skriniek
Ak si svoju novú kuchyňu dobre nerozvrhnete, môže sa stať, že vám nebude vyhovovať výška pracovnej dosky alebo umiestnenie horných skriniek. Zvlášť u nich si dajte pozor, aby ste na ne pohodlne dosiahli. Pokiaľ si skrinky umiestnite príliš vysoko, určite vás nebude baviť neustále prisúvanie stoličky, aby ste do ich útrob vôbec dosiahli.
Niečo iné je, ak ako úložný priestor používate aj hornú plochu skriniek. V takom prípade sa počíta s tým, že si k skrinkám pristavíte stoličku. Na druhú stranu sa do týchto miest väčšinou ukladá menej používaný riad a ďalšie príslušenstvo.
Nedostatočné osvetlenie
Jedno centrálne osvetlenie na celú kuchyňu nestačí. Doplňte ho preto bodovými svetlami alebo LED páskou, ktorú inštalujete pod horné skrinky tak, aby dokonale osvetľovali pracovnú plochu. Ďalší zdroj svetla vám tradične poskytne aj digestor.
A prečo je osvetlenie v kuchyni také dôležité? Je to najmä z toho dôvodu, aby ste pri príprave jedla mohli posúdiť kvalitu surovín a zároveň si dobre videli pod ruky pri práci s nožmi a ďalšími ostrými nástrojmi.
Nedostatok osobitosti
Pri zariaďovaní kuchyne sa mnoho ľudí inšpiruje katalógovými obrázkami, ktoré síce pôsobia moderne a nadčasovo, ale postrádajú osobitosť. Vy túto chybu robiť nemusíte. Stačí, keď budete vedieť, ktoré dekorácie v kuchyni zaručene vyniknú.
- Nástenné obrazy s motívom byliniek
- Dizajnové kuchynské hodiny
Chýbajúci odsávač pár
Príde vám zbytočné investovať do digestora, keď po varení stačí dokorán otvoriť okná a vyvetrať? Pravdou je, že kvalitný odsávač pár eliminuje nielen nepríjemné pachy, ale aj mastné výpary, ktoré pri varení vznikajú. Navyše zabraňuje vzniku plesní.
Ak vám na plnohodnotný digestor nezostáva v kuchyni dostatok miesta, kúpte si výsuvný model. Ďalšou možnosťou je odsávač pár, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou varnej dosky.
Zle umiestnené okno nad kuchynskou linkou
Poslednou dobou pribúda domácností, kde je za kuchynskou linkou okno. Dávajte pozor, aby sa okno nenachádzalo príliš blízko sporáka či iných spotrebičov, ktoré by mohli poničiť sklo, zapáliť záclony alebo by kvôli oknu nebolo možné dať nad sporák digestor.
Nevhodná kuchynská podlaha
Výber podlahy do kuchyne je obzvlášť zložitá disciplína, pri ktorej dochádza k častým prešľapom. Čoho by ste sa mali za každú cenu vyvarovať?
- Do kuchyne sa nehodí linoleum, ktoré je veľmi náchylné na poškodenie. Pri varení pritom nebýva núdza o padajúce predmety, ako sú ostré nože, poháre alebo keramické misky.
- Nevhodnou voľbou je tiež tak obľúbená plávajúca podlaha a to z jedného jednoduchého dôvodu. Nesvedčí ju totiž kontakt s vodou, ktoré je však v kuchyni až až.
- Ideálnym riešením nie je ani drevená podlaha ošetrená voskom či olejom, ktorá je príliš klzká a tým pádom nebezpečná. Drevo navyše nevie odolávať tekutinám, iba tak lakované parkety.
- S klasickou dlažbou príliš veľkú chybu neurobíte. Pre väčšie pohodlie pod ňu ale odporúčame zabudovať podlahové vykurovanie.