Prihlásiť sa

Správa účtu

Zľava na prvý nákup na Donga.sk 4 € *

* Zľavu môžete uplatniť na objednávku nad 30 €
 
 

11 tipov, ako zariadiť izbu pre študenta

Ako zariadiť študentskú izbu pre teenagera, aby sa mu v ňom dobre učilo aj odpočívalo? Základom je správne rozvrhnutý priestor zariadený kvalitným nábytkom, v ktorom nie je núdza o úložné priestory a osobité dekorácie.

Rozdeľte izbu na tri zóny

Aby študentská izba pre teenagera plnila svoju úlohu čo najlepšie, oplatí sa rozdeliť ju do troch zón. Svoje miesto tu má zóna učenia, zóna zábavy a zóna odpočinku.

  • Zóna učenia zahŕňa písací stôl a stoličku, kvalitné stolné osvetlenie a dostatok úložných priestorov. Doplniť ju môže korková alebo magnetická nástenka, polica s knihami alebo izbový kvet. Naopak sem ale nepatria dekorácie, ktoré by iba odvádzali študentovu pozornosť. 
  • Zóna zábavy bude u každého teenagera vyzerať odlišne. Záleží na tom, čomu sa práve váš potomok vo voľnom čase najradšej venuje. Pre niekoho predstavuje zábavu čítanie kníh, hranie počítačových hier alebo napríklad hra na hudobný nástroj.
  • Zónu odpočinku tvorí predovšetkým posteľ s kvalitným matracom a roštom. Pokiaľ je však študentská izba dostatočne priestranná, môžete do nej umiestniť aj ďalší nábytok slúžiaci na relaxáciu počas dňa. Čo napríklad pohodlné sofa, ušiak s taburetom alebo hojdací vak? 

Tip: Rozdelenie izby na tri zóny by malo byť na prvý pohľad zrejmé. Použite na to múdro rozmiestnené kusy nábytku, paravány alebo vyrastené izbové rastliny v kvetináčoch. Hranice zón dokážu opticky vymedziť aj tapety a fototapety alebo kusové koberce.

Zvoľte správnu farbu izby pre študenta 

Viete, že farby majú vplyv na ľudskú psychiku? Či už tomuto poznatku veríte alebo nie, pri zariaďovaní interiéru sa oplatí poznať aspoň základné princípy práce s farbami. V prvom rade treba vedieť, že každá farba má iné vlastnosti, ktorými navodzuje špecifickú atmosféru, pocit alebo náladu. Aby ste vybrali tú správnu farbu do izby pre teenagera, pozrite sa, ako na nás jednotlivé farby pôsobia:

  • Modrá: pokojná, harmonická, tradičná, stabilná
  • Zelená: relaxačná, svieža, evokuje prírodu a navodzuje rovnováhu
  • Žltá: teplá farba slnka, podporuje radosť, dodáva energiu
  • Oranžová: podporuje kreativitu, nadšenie a optimizmus
  • Červená: extrovertná, provokatívna, dodáva energiu, podnecuje zmyselnosť a chuť do jedla
  • Ružová: nežná, jemná, sladká, mladistvá
  • Fialová: tajomná, luxusná, zdôrazňuje jemnosť
  • Hnedá: teplá, zemitá, evokuje drevo pohodlie
  • Čierna: elegantná, minimalistická, sofistikovaná, luxusná
  • Šedá: neutrálna, upokojujúca, ľahko kombinovateľná s ostatnými farbami
  • Biela: chladná, čistá, neutrálna, ale aj symbol perfekcionizmu

Majte na pamäti, že moderná študentská izba nie je len miestom štúdia. Stavte preto na neutrálny základ, ktorý doplníte niekoľkými výraznejšími akcentmi. Alebo pre každú z troch už spomínaných zón zvoľte odlišnú farebnú paletu. Ako by to vo výsledku mohlo vyzerať?

  • V zóne učenia sa najlepšie osvedčia farby, ktoré podporujú myslenie, zlepšujú sústredenie a pamäť alebo prebúdzajú kreativitu. Perfektnou voľbou sú teplé odtiene žltej, oranžovej a červenej farby.
  • V zóne zábavy môžete použiť výrazné farby plné energie. Opäť tu nájde využitie žltá farba, ktorú vhodne doplní sýto ružová alebo fialová.
  • Zóna odpočinku si priamo hovorí o modrej, zelenej a hnedej tóny, ktorých úlohou je zmierniť stres a navodiť pocit pokoja a pohody.
študentská izba

Vytvorte študentovi ergonomické prostredie

Medzi základné vybavenie izby pre teenagerov patrí písací stôl a stoličky. Ale pozor – oboje by malo spĺňať vysoké nároky na ergonómiu. Na čo sa pri výbere stola a stoličky zamerať a na čo si dať pozor?

  • Písací stôl musí byť predovšetkým dostatočne priestranný, aby sa naň zmestilo všetko potrebné. Základom je veľká rovná doska (vysoká 70 až 78 cm) s hĺbkou najmenej 55 až 60 cm. Pokiaľ sa na stole nachádza počítač, jeho horná hrana monitora by sa mala nachádzať v úrovni očí dieťaťa.
  • Ergonomickú pracovnú stoličku spoznáte tak, že ju možno prispôsobiť potrebám dieťaťa. Mala by mať nastaviteľnú výšku sedu aj výšku opierok na ruky, polohovateľný sedák a opierku hlavy.

Pre podporu správneho držania tela môžete vášmu potomkovi zaobstarať aj ďalšie pomôcky. Veľmi vhodný je overball, ktorým sa dá podoprieť chrbtica, opierka na nohy, gymnastická lopta a stojan na notebook alebo ergonomická podložka pod myš.

Dbajte na kvalitné osvetlenie

Nielen o detskú chrbticu, ale aj o zrak sa treba starať. Písací stôl preto umiestnite blízko oknatak, aby na jeho dosku dopadalo čo najviac prirodzeného svetla. Pokiaľ je váš potomok pravák, potom by svetlo malo dopadať z ľavej strany, aby si pri písaní netienil.

Len denné svetlo ale stačiť nebude. Na pomoc tak prichádza umelé osvetlenie, ktoré by malo byť rovnomerne rozmiestnené po celej izbe. Rozhodne nestačí iba jedno stropné svietidlo, ktoré síce dobre osvetlí celý priestor, avšak na čítanie alebo písanie nie je dostačujúce. K týmto úkonom slúžia prídavné zdroje svetla – stolné a stojacie lampy, nočné lampičky, bodové osvetlenie alebo nástenné lucerny.

Dekorácia do izby pre teenagerov rozhodne patrí!

Násťroční študenti väčšinou preferujú jednoducho a prakticky zariadenú izbu. Avšak aj tu sa nájde miesto na dekorácie, ktoré interiéru dodajú osobitý štýl. Ktoré doplnky môžu ozdobiť izbu tínedžera?

študentská izba

Nepodceňte množstvo úložných priestorov

S úložnými priestormi nešetrite. Študenti a tínedžeri zvlášť ich potrebujú možno viac, než si myslíte. Ostatne ich oceníte aj vy. S počtom úložných priestorov totiž rastie šanca, že váš potomok bude v izbe udržiavať aspoň zdanie poriadku.

Úložné priestory by mali byť rovnomerne rozmiestnené po celej miestnosti. Zatiaľ čo v študijnej zóne prídu vhod najmä šuplíky a pojazdné boxy, v odpočinkovej zóne nesmie chýbať nočný stolík s odkladacou plochou. V zóne zábavy využijete knižnice, otvorené policové systémy a regály alebo napríklad najrôznejšie boxy, truhlice a truhlice, ktoré pojmú veľké množstvo vecí.

Ako zariadiť študentskú izbu pre dievča?

Dievčenská izba si žiada harmonické kombinácie farieb a vkusné dekorácie, ako sú umelecké obrazy, motivačné plagáty alebo kvetinové tapety. Každý prvok, ktorý sa v miestnosti nachádza, by mal perfektne ladiť s celkovým konceptom interiéru. To isté platí o farebnej palete, ktorú treba prispôsobiť zvolenému štýlu.

Inšpirovať sa môžete glamour štýlom, ktorý je veľmi okázalý a luxusný. Pristanú mu neutrálne odtiene v kombinácii so sýto ružovou a fialovou farbou. Nezabudnite ani na zlaté a strieborné akcenty, ktoré vzbudia dojem elegancie.

Tip: Ak neviete, ako zariaďovanie izby pojať, prizvite si na pomoc vašu dcéru. Tá bude určite vedieť, čo v jej kráľovstve nesmie chýbať, aby sa v ňom cítila čo najlepšie.

študentská izba

Ako zariadiť študentskú izbu pre chlapca?

K zariaďovaniu chlapčenskej izby pristúpte prakticky. Vybavte ho základným nábytkom a minimom dekorácií, postačí zarámovaný filmový plagát alebo obraz. Nezabudnite na úložné priestory - pre vaše dieťa tak bude jednoduchšie udržiavať vo veciach poriadok. 

A akú zvoliť paletu farieb? Stavte na neutrálne odtiene (biela, šedá, béžová) a doplňte ich jedným výrazným akcentom. Trendom poslednej doby je horčicovo žltá, smaragdovo zelená alebo námornícka modrá. Jednu stenu môžete taktiež ozdobiť komiksovou tapetou alebo 3D tapetou.

Tip: Stále neviete, ako zariadiť študentskú izbu pre dospievajúceho chlapca? Inšpiruje sa minimalistickým štýlom, ktorý kladie dôraz na jednoduchosť a kvalitu, alebo strohým industriálnym štýlom, v ktorom vynikne kombinácia dreva, kovu a kože.

študentská izba

Ako zariadiť študentskú izbu pre súrodencov?

Ak izbu obývajú hneď dvaja študenti, musíte na to brať ohľad. Každý z nich by mal mať svoju vlastnú zónu učenia aj zónu odpočinku. Zónu zábavy môžu súrodenci zdieľať, a to najmä v prípade, že majú zhodné záľuby a koníčky.

  • Zvážte obstaranie poschodovej alebo vysúvacej postele, aby ste ušetrili podlahovú plochu.
  • Písacie stoly odporúčame oddeliť tak, aby sa súrodenci pri učení navzájom nerušili. Stoly môžete umiestniť na opačnú stranu izby, prípadne postačí prepážka, ktorú dáte medzi ne.
  • V izbe pre dvoch tínedžerov je potrebné dbať na dostatok úložných priestorov. Tie by mali byť v ideálnom prípade rozdelené tak, aby každý súrodenec na prvý pohľad videl, kde sa nachádzajú jeho veci.
  • Vždy sa snažte, aby každý zo súrodencov mal v izbe miesto len sám pre seba. Môže to byť kreslo v rohu miestnosti alebo napríklad sedací vak.

Ako zariadiť malú študentskú izbu?

Máte k dispozícii iba obmedzený priestor? Týmto nešvárom trpia najmä panelákové byty. Aj za týchto podmienok však môžete zariadiť študentskú izbu, ktorá bude úplne dostačujúca. Ako na to?

  • Malá izba pre teenagera opticky zväčší svetlé farby, otvorené policové systémy a minimum dekorácií.
  • Veľa priestoru ušetrí multifunkčný nábytok – posteľ s úložným priestorom, písací stôl so šuplíkmi alebo napríklad 
  • nešetrite s úložnými priestormi, vďaka ktorým bude pre vášho potomka jednoduchšie udržiavať v izbe poriadok.
  • Využite múry až k stropu a zaveste na ne police, poličky a háčiky.
  • Okná nezakrývajte ťažkými závesmi, postačia rolety alebo len ľahké záclony. Vaším cieľom je dostať do izby čo najviac denného svetla.
  • Dbajte na správny výber umelého osvetlenia, ktoré by malo byť skutočne kvalitné a dobre osvetľovať každý kút miestnosti.
  • Umiestnite do izby zrkadlo, ktoré vyvolá dojem väčšieho priestoru. Môžete ho zavesiť na stenu alebo na dvere skrine.

Ako zariadiť podkrovnú izbu pre študenta?

Pre podkrovné miestnosti sú typické skosené múry, strešné okná a odhalené strešné trámy. To, čo sa na prvý pohľad môže zdať ako nevýhody, je v skutočnosti hlavné lákadlo podkrovných interiérov. Ako tieto prvky využiť vo svoj prospech, ak zariaďujete izbu pre teenagera?

  • Písací stôl a stoličku umiestnite pod šikminu, kde nízka výška steny nie je príliš na prekážku.
  • Posteľ postavte čelom k rovnému múru. Pokiaľ by ste ju dali pod skosenú stenu, vytvoríte tak dojem stiesnenosti.
  • Farebnú paletu postavte na neutrálnom základe, ktorý podkrovný priestor presvetlí a opticky zväčší.
  • Ak chcete použiť výraznejšiu tapetu, inštalujte ju na rovnú stenu.
  • Uprednostnite nízke kusy nábytku.
  • Ak chcete priestor využiť na maximum, nechajte si vyrobiť nábytok na mieru.
  • Pri vešení obrazov a plagátov buďte kreatívni. Pokojne nimi môžete kopírovať sklon skoseného múru.
  • Využite trámy a ozdobte ich napríklad svetelnou reťazou alebo na ne zaveste hodiny.

Tovar bol vložený do košíka